Дослідження колірних характеристик струганого шпону з деревини дуба звичайного в процесі його виготовлення - Huber, Yuriy; Kopynets, Zoya; Humeniuk, Zhanna; Shchupakivskyy, Roman; Partyka, Vladyslav (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2023)
Найвищу вартість, як личкувального матеріалу, струганий шпон має за умови збереження природного кольору деревини. Тому дослідження його колірних характеристик має важливе практичне значення.Об’єктом дослідження обрано струганий шпон з деревини дуба звичайного (Quercus robur L.).Експериментальні дослідження проведено у виробничих умовах ТОВ «ЄВРОШПОН», яке спеціалізується на виготовленні струганого шпону. Колірні характеристики шпону встановлювали за допомогою апаратної колірної просторової моделі CIELab. Досліджували колірні показники струганого шпону, відібраного з пропарених або проварених ванчесів на глибині 50, 100 і 150 мм від поверхні, та висушеного в атмосферних умовах або у сушильній камері. Встановлено, що відбувається потемніння струганого шпону з деревини дуба, виготовленого з пропарених і проварених ванчесів та після його камерного сушіння.Технологічну операцію проварювання ванчесів з деревини дуба у виробництві струганого шпону рекомендовано застосовувати у випадку, коли потрібно досягнути світлішого та рівномірнішого забарвлення шпону з урахуванням тривалішого процесу теплової обробки. Пропарювання ванчесів з деревини дуба отримує переваги за необхідності збільшення продуктивності виробництва без урахування колірних характеристик шпону.