Рідкісні види комах-дендробіонтів в об’єктах Смарагдової мережі (UA0000254 Cherkaskyi Bir) - Пузріна, Наталія; Бала, Олександр; Бабич, Юлія (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2026)
Лісостани Черкаського надлісництва філії «Центральний лісовий офіс» ДП «Ліси України» в об’єктах Смарагдової мережі UA0000254 Cherkaskyi Bir є важливим резерватом, який включає види та оселища комах, що підлягають охороні. З метою встановлення місць оселення комах-дендробіонтів, популяцій унікальних природних комплексів, рідкісних видів і таких, що перебувають під загрозою зникнення, здійснено детальні обстеження територій, під час яких ідентифіковано рідкісні види, внесених до Червоної книги України та в резолюцію Бернської конвенції. На обстеженій території поширені рідкісні види комах, а також оселища, внесені до списку, що підлягають охороні в UA0000254 Cherkaskyi Bir Смарагдової мережі. Проте це в основному ті види, які з лісовим середовищем пов’язані опосередковано – водні, болотяні, лучні, а також поширені поза межами ділянок. Найменш ослаблені дерева заселяють агресивні види ксилофагів, зокрема, дубовий заболонник (Scolytus intricatus Ratz.). У міру ослаблення дерев їх заселяють менш агресивні види – дубова златка (Chrysobothris affinis Fabr.), тоді як незворотньо ослаблені та всихаючі дерева заселяють вусач дубовий великий (Cerambyx cerdo L.) та жук-олень (Lucanus cervus L.). Виявлені популяції комах-ксилофагів характеризуються низьким і середнім ступенями заселення, вони виявлені лише на дуже ослаблених деревах, а червонокнижні види трапляються поодиноко.  Результати дослідження слугують інформаційною основою для формування регіональних програм збереження біорізноманіття та впровадження механізмів сталого використання лісових ресурсів.