Діагностика грибів роду Fusarium у сіянцях сосни звичайної методом полімеразної ланцюгової реакції - Yusypovych, Yu.; Kovaleva, V.; Gout, R. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Найбільш поширеною та небезпечною хворобою сіянців хвойних порід є інфекційне вилягання, збудниками якого є гриби з родів Fusarium, Alternaria, Botrytis та інші. Актуальним завданням є розроблення чутливих і селективних методів ідентифікації патогену. Представлено методику детекції ДНК грибів роду Fusarium у тканинах сіянців сосни звичайної шляхом полімеразно-ланцюгової реакції із видоспецифічними праймерами. Розроблена методика дає змогу визначати 0,1 пг ДНК Fusarium sporotrichella на високому фоні ДНК сосни, що перевищує кількість ДНК патогену в десять тисяч разів. Методику апробовано на різновікових сіянцях сосни звичайної, вирощених у нестерильних умовах закритого ґрунту. Проведено діагностику тканин сіянців сосни, що вилягли, та візуально здорових рослин на присутність ДНК фузаріумів.