Оцінка вразливості лісів східної України до зміни клімату з використанням ГІС-технологій - Buksha, Igor F.; Pyvovar, Tatiana S.; Buksha, Maksym I. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Представлені результати аналізу основних лісівничо-таксаційних показників лісових насалджень у сучасних та майбутніх кліматичних умовах на території Харківської, Сумської та Луганської областей України. Для північно-східної частини України на основі ГІС технології були створені карти сучасного клімату (середні показники за 1950-2000 рр.) і прогнози для майбутнього клімату на 2050 р. і 2070 р., які ґрунтуються на показниках індексу Де Мартона. Визначені зони Де Мартона були накладені на лісові тематичні карти для оцінювання можливих змін типів умов місцезростання, видового складу деревних порід та запасів деревостанів. У північно-східній частині України за усіма розглянутими прогнозами передбачається істотне потепління у другій половині XXI століття та зменшення опадів впродовж вегетаційного періоду, що буде суттєво впливати на лісові екосистеми.