Синтаксономія спонтанної рослинності Мелітопольського регіону - Kramarets, V.; Bredihina, Ju. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Подано результати дослідження спонтанної рослинності м. Мелітополь. Класифікацію рослинних угруповань за принципами школи Браун-Бланке розроблено на основі 433 геоботанічних описів, виконаних впродовж 2007-2012 рр. у різних частинах міста та на прилеглих територіях. Синтаксономічна схема рослинності включає 8 класів, 11 порядків, 13 союзів, 15 асоціацій, 5 дериватних та 5 монодомінантних угруповань. Природна рослинність (асоціації класу Festuco-Brometea) збереглася невеликими фрагментами за межами міста. Рослинні угруповання класів Artemisietea vulgaris, Chenopodietea, Plantaginetea majoris, Polygono arenastri-Poetea annua, Robinietea, Agropyretea repentis є типовими синантропними рослинними угрупованнями, які приурочені до антропогенно-трансформованих екотопів. На засолених ґрунтах поширені рослинні ценози класу Asteretea tripolium. До класу Querco-Fagetea нами віднесено тільки дериватне угруповання з домінуванням в складі Quercus robur та Fraxinus excelsior.