РІСТ І ПЛОДОНОШЕННЯ СОРТІВ ЯБЛУНЬ В КОЛЕКЦІЇ БОТАНІЧНОГО САДУ ім. Вс. М. КРУТОВСЬКОГО м. КРАСНОЯРСЬКА - Matveyeva, R.; Butorova, O. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Наведено бібліографічні дані Вс. М. Крутовського – засновника Ботанічного саду в континентальних умовах м. Красноярська. Висвітлено стан кращих сортів яблуні в колекції, яка формується з 1904 року. Дослідження, що проводять в саду в цей час, спрямовані на виявлення закономірностей динаміки плодоношення сортів і окремих екземплярів з метою виділення перспективних генотипів для отримання вегетативного потомства з високими адаптаційними та господарсько цінними ознаками. Серед яблунь найбільш урожайними є сорти Аврора, Антонівка шафранова, Воронезький Воргуль, Зелене Крутовського, Красноярське, Паперівка, Шаропай. Яблуні цієї колекції, вирощувані у сланкий формі, відзначаються довговічністю і високою врожайністю, незважаючи на суворі сибірські умови. Проводяться також дослідження з гібридизації яблуні різних сортів. Селекційна оцінка видів створюваної колекції дає змогу виділити стійкі, декоративні, врожайні форми, біотипи і отримати насіннєве та вегетативне потомство власної репродукції, що використовується з метою збереження, розмноження цінних адаптованих генотипів та їх використання у садівництві і декоративному озелененні.