Моделювання основних морфологічних показників дерев сосни звичайної у соснових деревостанах Подільської височини - Hrynyk, H.; Gromyak, O. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
За результатами математико-статистичного аналізу вихідних даних обмірів 3224 дерев сосни звичайної в суборових типах лісорослинних умов та 1986 дерев – у сугрудових, встановлено, що основні морфологічні параметри крони дерев в досліджуваних лісорослинних умовах перебувають у тісній кореляційній залежності від значень діаметра та висоти стовбурів дерев. За результатами здійсненого регресійного аналізу підібрано адекватні моделі для опису залежностей досліджуваних морфологічних показників крон дерев сосни звичайної від значень діаметра і висоти стовбура. Адекватність отриманих моделей характеризуються достатньо високими коефіцієнтами детермінації та рештою статистичних показниками. Встановлено, що дерева сосни звичайної в суборових типах лісорослинних умов характеризуються вищими значеннями протяжності і діаметра крони та нижчими значеннями висоти початку крони, порівняно із сугрудовими. Практична цінність отриманих моделей та нормативно-довідкових матеріалів полягає у їхньому використанні під час планування та здійснення господарських заходів щодо підвищення продуктивності соснових деревостанів району дослідження.