Горизонтальна структура букових насаджень Закарпаття - Kaganjak, Ju.; Rehush, N. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
На основі дослідних ділянок, відібраних в експлуатаційних лісах та в лісах захисного і природоохоронного значення, здійснено аналіз горизонтальної структури букових насаджень південно-західного мегасхилу Українських Карпат. Для цього використано індекси оцінки характеру просторової структури насаджень (Кларка-Іванса, Піелу, Кокса та кутовий індекс). Встановлено, що на характер розташування дерев у насадженні впливають як інтенсивність господарської діяльності людини, так і природні чинники. Отримані результати можуть бути використані для оптимізації лісогосподарських заходів в букових насадженнях з метою практичної реалізації засад наближеного до природи лісівництва.