Динаміка запасу елементарних частин мішаних деревостанів Західного Полісся - Kopij, L.; Kahanjak, Ju.; Gonchar, V.; Kopij, S.; Myhajlenko, N.; Kopij, M.; Fizyk, Ju. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Проведено аналіз динаміки запасу елементарних частин мішаних деревостанів залежно від типу лісорослинних умов, бонітету, середнього віку, частки деревних порід та відносної повноти. Відзначено, що в соснових молодняках береза займає значну площу живлення, швидко росте і пригнічує сосну, відіграючи дуже важливу роль у збагаченні лісової підстилки листовим опадом, протидіючи поширенню кореневої губки, поcилюючи пожежостійкість соснових насаджень. Встановлено особливості розподілу запасу деревостанів за елементарними частинами. Визначені структурні особливості розподілу запасу дають змогу об’єктивніше підходити до питань проектування доглядових рубань у березово-соснових деревостанах різної продуктивності та складу