Продуктивність соснових деревостанів природного і штучного походження в умовах Малого Полісся - Oliynyk, I.; Zahvoyska, L.; Kurylyak, V.; Shvediuk, I. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Розроблено теоретико-методичний підхід до порівняльного аналізу динаміки запасів і середніх приростів деревостанів та апробовано його для соснових деревостанів в умовах Малого Полісся (на прикладі ДП «Бродівське лісове господарство» та ДП «Радехівське лісомисливське господарство»). Для виконання порівняльного аналізу продуктивності деревостанів природного та штучного походження побудована система моделей динаміки запасів і середніх приростів деревостанів. Виявлено, що важливою передумовою планування заходів з лісовідновлення є врахування просторової диференціації, характерної для лісових екосистем. Зокрема, в умовах вологих сугрудів не спостерігаємо значної відмінності в рості за запасом деревостанів природного та штучного походження, тоді як у свіжих сугрудах деревостани штучного походження є більш продуктивними порівняно з природними. Однак, врахування витрат на створення лісових культур і економічної вартості послуг лісових екосистем, , роблять вибір заходів з лісовідновлення більш послідовним та обґрунтованими. У цьому контексті природне поновлення стає більш привабливим,тоді як створення лісових культур втрачає пріоритет. Запропонований підхід до порівняльного аналізу продуктивності деревостанів природного та штучного походження дозволить підвищити еколого-економічну ефективність лісовідновлення та покращити результати лісогосподарської діяльності.