Визначальні фактори тривалого домінування популяцій тополевої молі-строкатки Lithocolletis populifoliella Tr. (Lepidoptera, Gracillariidae) у лісопаркових насадженнях урбанізованих міст - Drozda, V.; Kocherga, M.; Goychuk, A.; Rosenfeld, V. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
В статті представлені результати вивчення біології, екології та життєвої стратегії тополевої молі-строкатки в межах територій з різним рівнем антропогенного навантаження. Встановлено, що антропогенне забруднення стало причиною загибелі 33,1-37,3% популяції молі. Вперше об’єктивно оцінена життєва стратегія фітофага за шкалою r - і K-контінууму та встановлено причини масового його поширення і формування стабільної екологічної та фізіологічної структури популяцій. Вид набув статусу домінуючого в районах поширення з високим рівнем конкурентоздатності. Експериментально встановлено депресивну дію факторів синоптичного характеру і антропогенного забруднення на ритмічний перебіг фізіологічних процесів, зокрема рівня трофічної активності гусениць, а також статевих структур імаго. Як реакція на умови середовища проявилася не лише різнотиповість щодо фенотипічних ознак фітофага, але і зміни щодо рівня функціонування статевих структур самиць. Спостерігалась у більшості випадків часткова їх дисфункція. Встановлено також, що в результаті дії стресових факторів частина популяції молі елімінувала. В той же час встановлено, що популяції молі властивий значний рівень адаптації до дії різноманітних факторів середовища. Таким чином відбувається штучний добір популяцій з екологічною агресивністю. Вперше показано, що в лісостанах, де спостерігався спонтанний процес саморегуляції з вираженими проявами механізмів негативного зворотнього зв’язку, рівень паразитування різних стадій молі комплексом зоофагів і збудників хвороб був максимальним.