Стовбурові шкідники на ділянках вітровалу у соснових насадженнях та пріоритети призначення санітарних рубок - MESHKOVA, V.; SKRYLNYK, YU.; TOVSTUKHA, O. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
У соснових насадженнях північного сходу України видовий склад стовбурових комах і інтенсивність заселення залежать від термінів пошкодження вітром (літній або зимовий вітровал) і відрізняються для буреломних і вітровальних дерев, що пов’язане з різними темпами висихання лубу. Тому суцільні санітарні рубки мають бути проведені в першу чергу на ізольованих ділянках лісу з обов’язковим вивезенням, коруванням або обробкою інсектицидами деревини. У випадку, коли всі пошкоджені дерева можливо вилучити упродовж одного року, у першу чергу слід вилучати буреломні дерева. У випадку, коли всі пошкоджені вітром дерева неможливо вилучити упродовж одного року, у першу чергу слід вилучати вітровальні дерева. Дерева старого сухостою та бурелом, які не є діловими та не заселюються стовбуровими шкідниками, слід вилучати в останню чергу.