Динаміка забруднення сірих лісових ґрунтів у зоні седиментації викидів пилу пат «Миколаївцемент» - Voron, V. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
В статті представлено результати 40-річних досліджень хімізму ґрунтів, що проводилися на постійних пробних площах екоряду, який закладений у букових насадженнях на відстані 3-15 км від ПАТ «Миколаївцемент». Інтенсивність підлуговування ґрунтів залежить від рівня викидів. Причиною підлуговування є аномальне накопичення лужних металів, насамперед кальцію. Насиченість ґрунтів ними досягає 93-98% та близька до межі повної вичерпаності їх буферної ємкості. Підлуговування має поверхневий характер і його глибина залежить від відстані до джерела седиментації та механічного складу ґрунтів. Особливо високий рівень підлуговування ґрунтів встановлюється в жарку суху погоду. Аномальне підлуговування знижує вміст N, Р, К і погіршує живлення рослин.