Організація радіоекологічного моніторингу та реабілітація забруднених радіонуклідами лісових екосистем - Krasnov, V.; Davydova, I. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Сформульовані основні концептуальні положення організації та проведення радіаційного моніторингу лісових екосистем: сформульовані мета, задачі та об’єкти, визначені рівні, критерії, параметри та умови його проведення. Обґрунтовано необхідність здійснення реабілітації лісів і лісогосподарського виробництва на забруднених радіонуклідами територіях. Наведені основні методичні положення для реабілітації лісів і лісогосподарського виробництва на територіях, уражених аварійними викидами Чорнобильської АЕС. Представлена концептуальна схема взаємодії складових лісової екосистеми у вологому субору (В3) ценозу соснового лісу чорнично-зеленомохового. Остання демонструє складність та різну спрямованість потоків радіонуклідів у лісових екосистемах.