Екологічні особливості накопичення нітратів рослинами у зоні впливу Львівського міського сміттєзвалища - Popovych, V. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Досліджено екологічні особливості накопичення нітратів у рослинах, які ростуть у зоні впливу Львівського міського сміттєзвалища. Вимірювання здійснювали в польових умовах контактним методом за допомогою тестеру довкілля «Soeks». Рослинність сміттєзвалища розвивається спонтанно і цей процес залежить від багатьох чинників, основними з яких є стан едафотопу та кліматопу, глибина залягання сміття, концентрація фільтрату, вміст поживних речовин в ґрунті тощо. Встановлено, що вміст нітратів у більшості рослин Львівського міського сміттєзвалища перевищує гранично допустимі концентрації. Надмірне накопичення нітратів виявлено у Prunus padus L., Malus domestica Borkh., Crataegus sanguinea L., Rosa canina L., Solanum lycopersicum L., Cucurbita pepo L.