Емісія формальдегіду з деревинних композиційних матеріалів: норми та методи визначення - Lyutyy, P.; Ortynska, G.; ВеkhtaP.; Turkina, V. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Проаналізовано методи визначення показників формальдегіду для деревинних композиційних матеріалів і встановлено їх позитивні та негативні сторони. Екстрактний (перфораторний) метод є найбільш придатний для виробничого контролю, оскільки на його аналіз затрачається найменше часу, недороге обладнання та не потребує кондиціювання зразків. Наведено норми показників формальдегіду, які встановлено в різних країнах світу. Розглянуто також вплив різноманітних факторів на показники формальдегіду. Встановлено, що найменші показники формальдегіду отримані в стружкових плитах на основі фенолоформальдегідної смоли. Дещо меншими показниками формальдегіду характеризуються стружкові плити на основі полімер дифенілметандіізоціанату, а найвищий у разі використання карбамідоформальдегідної смоли. Наведено рекомендації щодо застосування деревинних композиційних матеріалів залежно від показників формальдегіду та опорядження їх поверхні. Розглянуто гранично-допустиму концентрацію (ГДКс.д.) формальдегіду для атмосферного повітря – 0,003 мг/м3, а також гігієнічну оцінку матеріалів.