Технологія створення та особливості росту сосни і модрини у лісових культурах Західного Полісся - Debryniuk, Iu.; Belelia, S. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2017)
Встановлено основні технологічні елементи створення модриново-соснових культур, здійснено порівняння особливостей росту у висоту сосни звичайної та різних видів модрини в молодих насадженнях штучного походження свіжих та вологих суборів і сугрудів. Досліджено лісові культури, які ростуть на території Державного лісового фонду державних підприємств «Сарненське ЛГ», «Рівненське ЛГ» та «Соснівське ЛГ» Рівненського обласного управління лісового і мисливського господарства. З’ясовано, що в 1-2-річних лісових культурах значну перевагу за висотою, порівняно із сосною звичайною, має модрина європейська (1,5-2,1 раза), а особливо – модрина широколуската (3,1 раза). У 3-річних культурах перевага модрини європейської над сосною звичайною за середньою висотою становить 1,5, за максимальним показником – 1,7 раза. У 4-річних культурах перевага модрини над сосною за висотою у вологих суборах становить 2,0, а над сосною та ялиною у вологих сугрудах – 2,3-2,4 раза. У 5-річних лісових культурах за показником середньої висоти модрина має перевагу над сосною в 1,5-2,2, над ялиною – в 2,6-3,6 раза. Під час створення лісових культур використано переважно схему розміщення садивних місць – 2,0 х 1,0 м з розрахунку на можливий відпад модрини. Однак він виявився незначним (4-7%), тому крок садіння для породи, враховуючи її високу інтенсивність росту, є недостатнім. З урахуванням підтипів лісорослинних умов, в умовах С2-С3, крок садіння модрини доцільно запровадити в межах 1,5-2,0 м, а в умовах В2-В3 – 1,3-1,5 м.