ПРИРОДНЕ ЗАЛІСЕННЯ ТА ЛІСІВНИЧО-ЕКОЛОГІЧНІ І МОРФОФІЗІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ЛІСОСТАНІВ НА ПОКИНУТИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ЗЕМЛЯХ ПІВНІЧНО-ЗАХІДНОГО ПОДІЛЛЯ - Krynytskyy, Grygoriy; Zaika, Volodymyr; Ivanytskyy, Roman (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Вивчено особливості відтворення і формування лісостанів на покинутих сільськогосподарських землях Північно-Західного Поділля. Встановлено, що високоповнотні деревостани формуються тут на відстані 100–150 м від стіни материнських лісостанів. У їх складі переважають сосна і береза, які утворюють чисті або мішані деревостани з незначною домішкою верби козячої, граба звичайного, дуба звичайного, клена гостролистого, явора, груші звичайної, ялини європейської, осики. У свіжих сугрудах береза повисла характеризується високими конкурентними властивостями і за участі у складі деревостанів більше 30% негативно впливає на ріст сосни, що позначається на рівні надземної частини фітоценозів і кореневих систем, формуванні хвої, біосинтезі пластидних пігментів та проходженні процесів життєдіяльності в цілому. У 8–13-річному віці під наметом деревостанів вже інтенсивно формується лісове середовище, яке пов’язане з істотним зменшенням сонячної радіації, кількості трав’яних видів і їх проективного вкриття та змінами фізико-хімічних і хімічних показників приповерхневого 10-сантиметрового шару ґрунту.