МЕТОДИКА ОЦІНКИ ДИНАМІКИ РАДІАЛЬНОГО ПРИРОСТУ ДУБОВИХ ДЕРЕВОСТАНІВ В УМОВАХ АТМОСФЕРНОГО ЗАБРУДНЕННЯ - Mazepa, Vasyl (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Методами дендрохронології вивчено динаміку радіального приросту дубових деревостанів, що ростуть в умовах забруднення довкілля викидами Рівненського ВАТ "Азот". Виявлено вплив техногенного навантаження на загальний характер динаміки приросту річних кілець, його екстремальні значення, зміни амплітуди, частоту і циклічність коливань. Показано кореляційні залежності між радіальним приростом та комплексом кліматичних показників і сонячною активністю. У дендрохронологічних дослідженнях радіального приросту потрібно враховувати фази активності Сонця.