Селекційно-формова структура культурфітоценозів за участю Psevdotsuga Menziesii (Mirb.) Franko у Карпатському регіоні - Yatsyk, R.; Shtohryn, A. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
З’ясовано взаємозв’язки між селекційними категоріями та формовими ознаками дерев у насадженнях псевдотсуги Мензіса з метою розроблення системи прямих і опосередкованих фенотипових критеріїв плюсових біотипів – селекційної основи розвитку плантаційного насінництва породи. Встановлено, що найвищою продуктивністю в Україні характеризуються чисті карпатські насадження псевдотсуги або із незначною домішкою у її складі бука лісового чи ялиці білої, які не створюють конкуренції головній породі. Бонітет таких стиглих насаджень переважно різниться від Іb до Іf, а запас деревини на 1 га змінюється від 1100 до 2255 м3. У різних деревостанах показники селекційної структури істотно різняться. Якщо у нормальних насадженнях загальна кількість плюсових дерев не перевищує 20%, то у деяких плюсових – вона доходить до 33%. У середньому, виявлено 14,8% плюсових дерев, з них 1,5% першої категорії, а 13,3% – другої. Майже половину усіх дерев насаджень становлять біотипи, які віднесено до ІІ класу росту за Г. Крафтом (48,1 %). Для них характерні крони двох типів – конусоподібні та ширококонусоподібні, а також властивий середньотріщинуватий і сильнотріщинуватий ритидом коричнювато-сірого забарвлення.