Динаміка стану соснових деревостанів у ДП «Лиманське лісове господарство» - P. Pasternak, Volodymyr; B. Prihodko, Olexiy; S. Pyvovar, Tetiana; Yu. Yarotsky, Volodymyr (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Розглянуто питання санітарного стану та всихання соснових насаджень на рівні одного державного підприємства (ДП «Лиманське лісове господарство»), розташованого у Північній частині Степової зони України. Для дослідження використовували дані двох повторних спостережень на восьми ділянках, закладених у 2019 р. у насадженнях із різним ступенем всихання та пошкоджених пожежею. Повторне обстеження здійснено у 2020 році. За допомогою польової ГІС Field-Map на пробних ділянках виконано картографування дерев та оцінено їхній санітарний стан, відпад і пошкодження. Для фонової оцінки стану соснових лісів використано результати спостережень на семи ділянках лісового моніторингу I рівня (обстеження 2015 та 2020 рр.). Джерелом кліматичних даних слугував он-лайн ресурс ClimateСharts.net. Встановлено, що за останні 10 років унаслідок зміни клімату середньорічна температура повітря у регіоні зросла, а сума опадів зменшилася, що спричинило появу посушливого періоду у серпні, який є несприятливим для росту соснових лісів на межі їхнього ареалу. Відбулися зміни рівня ґрунтових вод, про що свідчить висихання озера Лиман впродовж 2013-2020 рр. Встановлено, що, порівняно з даними 2015 р., стан соснових деревостанів на ділянках моніторингу суттєво погіршився. На цей час соснові ліси за станом є «ослабленими» та «сильно ослабленими» (індекс санітарного стану живих дерев становить від 1,53 до 2,70), значно збільшилися середня дефоліація та відпад дерев. В ослаблених деревостанах з часом зростає частка дерев із пошкодженнями, зокрема внаслідок заселення стовбуровими комахами. Значну загрозу для штучних чистих соснових насаджень, що переважають у регіоні, становлять лісові пожежі. Внаслідок впливу пожеж відбулося погіршення стану деревостанів (ІС 2,49-2,70) та збільшився відпад дерев.