Алометричні моделі фітомаси крони Pinus sylvestris L. за біометричними параметрами - Moroz , Vira; Krynytskyy , Hryhoriy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2025)
Встановлено статистично достовірні залежності фітомаси крони дерев Pinus sylvestris L. в абсолютно сухому стані від біометричних параметрів дерева, зокрема віку, діаметра та висоти у деревостанах 24-122-річного віку. Встановлено, що середня фітомаса гілок становить 13,2 кг, а зеленої маси – 26,1 кг, що підтверджує домінування цих компонентів у структурі крони. Мінімальні та максимальні значення фітомаси гілок окремих екземплярів сосни звичайної змінюються від 1,10 до 20,9 кг, а для зелені – від 6,70 до 37,1 кг, що свідчить про значний діапазон розвитку крони. Оцінено варіабельність показників фітомаси: коефіцієнт варіації для гілок становить 46,1%, для деревної зелені – 39,8%, для всієї крони – 40,8%, а для стовбура – 62,8%. Коефіцієнти асиметрії та ексцесу для фітомаси крони мають від’ємні значення, що свідчить про переважання дерев із меншою масою крони. Збільшення віку, діаметра та висоти дерева супроводжується зростанням фітомаси крони, що підтверджено високими значеннями коефіцієнтів кореляції (r = 0,879–0,990). Встановлено, що діаметр і висота дерева є найінформативнішими предикторами фітомаси крони. Розроблено алометричні рівняння для визначення фітомаси гілок і деревної зелені, які засвідчують високий рівень придатності моделей (R² = 0,93–0,98). Встановлена фітомаса має мінімальне відхилення від нормативно-інформаційних матеріалів (до 0,03%), що підтверджує їхню практичну придатність для оцінювання біопродуктивності штучних соснових деревостанів регіону. Встановлено відхилення базисної щільності фітофракцій від значень, отриманих іншими дослідниками для зони Українського Полісся. Результати дослідження можуть бути використані для підвищення точності лісової інвентаризації та моніторингу біопродуктивності соснових насаджень, а також для удосконалення оцінки первинної продукції та вуглецевого балансу лісових екосистем.