Дослідження якісних характеристик дубових заготовок висушених у різного типу сушильних камерах - Huber , Yuriy; Kopynets , Zoya; Oliichuk Оksana; Humeniuk , Zhanna; Rubinskyy , Yuriy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2025)
Сушіння деревини займає важливе місце у виробництві продукції деревообробної галузі, оскільки якісні показники пиломатеріалів чи заготовок після камерного сушіння мають вирішальне значення для естетичних та експлуатаційних показників готових виробів. Об’єктом дослідження були заготовки пиляні з деревини дуба звичайного (Quercus robur L.) розміром 50×50×1000 мм. Їхнє сушіння проводили у конвективній сушильній камері фірми Katres типу KAD-1×6S та вакуумно-конвективній сушильній камері фірми Hildebrand-Brunner місткістю приблизно 50 м3 висушуваних сортиментів. Встановлено вплив способу сушіння на якісні показники заготовок пиляних з деревини дуба звичайного. Задана кінцева вологість партії (Wк.зад.) становила 8%. Зокрема, мінімальний і максимальний показники вологості з вибірки після сушіння у конвективній сушильній камері становили: Wк.min=4,7%, Wк.max=8,8%; після сушіння у вакуумно-конвективній сушильній камері – Wк.min=5,0%, Wк.max=10,6%. Фактична середня кінцева вологість (Wк.факт.) у штабелі після сушіння у конвективній сушильній камері становила 7,0%, після сушіння у вакуумно-конвективній сушильній камері –7,6%. Середньоквадратичне відхилення кінцевої вологості заготовок після сушіння у конвективній сушильній камері становило 0,799%, після сушіння у вакуумно-конвективній сушильній камері – 0,958%. Отримані значення показників якості сушіння дубових заготовок у конвективній та конвективно-вакуумній сушильних камерах засвідчили, що за досліджуваних умов у конвективній сушильній камері процес сушіння відбувається рівномірніше.