Синтаксономічна оцінка угруповань бур’янів у зернових агроценозах - Woźniak, Andrzej; Soroka, Myroslawa (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Зроблено фітосоціологічний та синтаксономічний аналіз сегетальних угруповань у монокультурі зернових і сівозміні. В угрупованнях бур'янів ярих та озимих зернових в монокультурі і сівозміни було виділено види з шести син таксономічних класів syntaksonomicznych: STELLARIETEA MEDIAE  R.Tx, Lohm. et Prsg 1950, ARTEMISIETEA VULGARIS Lohm. Prsg et R.Tx. 1950, MOLINIO-ARRHENATHERETEA R. Tx. 1937 (1970), AGROPYRETEA INTERMEDIO-REPENTIS (Oberd. et all. 1967) Müller et Görs 1969, KOELERIO GLAUCAE-CORYNEPHORETEA CANESCENTIS Klika in Klika et Nowak 1941 i BIDENTETEA TRIPARTITI R. Tx., Lohm. et Prsg 1950. Результати показали, що в монокультурі і в плодозміні формування комплексів сегетальних бур'янів проходило відповідно до схеми, типової для зернових культур. Тим не менше, в обох системах землеробства зернових утворилися угруповання бур'янів з великою часткою видів, характерних для просапних культур.