Вплив попелу з біомаси на ріст зернових культур - Zapałowska, Anita; Kuglarz, Krzysztof; Bashutska, Ulyana (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
На даний час у Польщі спостерігається інтенсивне будівництво комплексів для спалювання біомаси. У найближчі два-три роки це може спричинити нагромадження більше 200 000 тонн попелу з біомаси як побічного продукту процесу спалювання. Попіл з біомаси має окремі позитивні властивості, зокрема, високий рН, високий вміст К та Са, середній вміст Mg, P та деяких мікроелементів. Це може розглядатися як джерело корисного матеріалу для покращення режиму кислотності грунту і складові компоненти органічно-мінеральних добрив для живлення рослин. У попередньому експерименті, де оцінено вплив золи на схожість насіння рослин та їх первинний ріст, негативного ефекту не спостерігалося, але необхідним є безперервний моніторинг хімічного складу золи та її хімічної реакції, які можуть змінюватись в широких межах залежно від типу горіння і спалюваного матеріалу. Дослідження представляє результати експерименту із встановлення особливостей росту й розвитку різних рослин у горщиках, на грядках та в полі. Отримані фактичні дані показують, що попіл не здійснює негативного впливу на проростання насіння рослин, початковий ріст сходів та фізіологічні процеси у листках.