Досвід проведення рубок переформування у похідних ялинових деревостанах Німеччини - Lavnyy, V.; Schnitzler, G. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
У Німеччині найбільшу площу серед деревних порід займають ялинові ліси - 2763219 га (25,4 % від площі земель, вкритих лісовою рослинністю).  Серед них домінують похідні деревостани, тому лісівники Німеччини в останні десятиліття широко застосовують у них рубку переформування, яка  передбачає поступове відтворення на ділянці замість чистого одноярусного ялинового насадження корінного, мішаного,  різновікового та багатоярусного деревостану. У процесі рубки переформування німецькі лісівники створюють піднаметові культури відповідно до типу лісу. Найкраще починати рубку переформування у похідних ялинниках віком 60-70 років. Тривалість рубки переформування становить 30-50 років. Середня повторюваність рубки - 5 років, а інтенсивність – 45-55 м3/га. На кінцевому етапі рубки переформування проводять рубки догляду за деревами другого ярусу. Після завершення рубки переформування у сформованому деревостані переходять на вибіркову систему лісогосподарювання.