Ясен звичайний (Fraxinus excelsior L.) та його декоративні форми в Правобережному Лісостепу України - Shlapak, V.; Bayura, O. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Наведено положення ясена звичайного (Fraxinus еxcelsior L.) у класифікаційних системах, описано формову різноманітність і поширення декоративних форм у Правобережному Лісостепу України. Досліджено біоекологічні особливості F. еxcelsior та його форм — ‘Albo-variegata’, ‘Aurea’, ‘Crispa’, ‘Monophylla Pendula’, ‘Pendula’. Встановлено терміни початку та закінчення основних фаз росту й розвитку, тривалість і динаміку сезонного приросту однорічних пагонів, тривалість вегетаційного періоду, зимостійкість і посухостійкість, вплив рН середовища на проростання насіння, світловибагливість і тіньовитривалість, особливості цвітіння та плодоношення в умовах Правобережного Лісостепу України.