ОСОБЛИВОСТІ РОСТУ СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ В ЕКОЛОГО-ГЕОГРАФІЧНИХ КУЛЬТУРАХ ПЕРШОГО І ДРУГОГО ПОКОЛІНЬ ПІВДЕННОЇ ЧАСТИНИ КИЇВСЬКОГО ПОЛІССЯ - Fuchylo, Ya.; Sbytna, M.; Matkovska, S. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Наведено результати досліджень особливостей росту в умовах свіжого субору південної частини Київського Полісся десяти кліматипів сосни звичайної у 32-річних еколого-географічних культурах першого покоління, створених з насіння суборового походження та у 9-річних еколого-географічних культурах другого покоління. Встановлено, що у першому поколінні за показниками успішності росту деревостани з насіння місцевого та чернігівського походжень випереджають інші представлені кліматипи. Друге покоління еколого-географічних культур значною мірою зберігає властивості материнських деревостанів.Отримані результати підтверджують адекватність сучасного лісонасінного районування лісів сосни звичайної для південної частини Київського Полісся.