Об’ємна структура стовбурів ялиці білої у модальних лісових насадженнях Українських Карпат: порівняльний аналіз - Horoshko, M.; Portakh, S. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Розглянуто історію розвитку та наведено класифікацію основних типів функцій твірної стовбура як однієї з сучасних методик, які використовуються для обчислення об’єму стовбура та дослідження його форми.Для дослідження ялицевих деревостанів різного віку було закладено 31 пробну площу в умовах вологого груду. За матеріалами обміру параметрів 9 модельних та 192 облікових дерев модальних ялицевих деревостанів Українських Карпат проаналізовано та порівняно точність різних способів визначення об’єму стовбура, які найчастіше застосовуються у лісовій таксації та результатів, отриманих шляхом використання функції Брінка-Ґадова. Досліджено залежність величини відхилень сімнадцяти способів визначення об’єму стовбура дерева від його таксаційних ознак.