Моделювання основних морфологічних показників дерев сосни звичайної у соснових деревостанах Подільської височини - Hrynyk, H.; Gromyak, O. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
За результатами математико-статистичного аналізу вихідних даних обмірів 3224 дерев сосни звичайної в суборових типах лісорослинних умов та 1986 дерев – у сугрудових, встановлено, що основні морфологічні параметри крони дерев в досліджуваних лісорослинних умовах перебувають у тісній кореляційній залежності від значень діаметра та висоти стовбурів дерев.За результатами здійсненого регресійного аналізу підібрано адекватні моделі для опису залежностей досліджуваних морфологічних показників крон дерев сосни звичайної від значень діаметра і висоти стовбура. Адекватність отриманих моделей характеризуються достатньо високими коефіцієнтами детермінації та рештою статистичних показниками.Встановлено, що дерева сосни звичайної в суборових типах лісорослинних умов характеризуються вищими значеннями протяжності і діаметра крони та нижчими значеннями висоти початку крони, порівняно із сугрудовими. Практична цінність отриманих моделей та нормативно-довідкових матеріалів полягає у їхньому використанні під час планування та здійснення господарських заходів щодо підвищення продуктивності соснових деревостанів району дослідження.