Форма та продуктивність старовікових ялинових деревостанів Горган - Myklush, S.; Korol, M.; Myklush, Y.; Havryliuk, S.; Trotsyuk, V.; Pavley, Y. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
За матеріалами 124 кругових пробних площ, які закладено впродовж 2013-2014 рр. у старовікових насадженнях заповідника «Горгани» та ДП «Осмолодське лісове господарство», проаналізовано особливості формування лісівничо-таксаційних показників вікових ялинових насаджень.Встановлено, що формування двох чи трьох ярусних вікових деревостанів зумовлено їх віком, переважно відсутністю лісогосподарських заходів унаслідок стрімких схилів, а також біологічними особливостями тіневитривалих хвойних, які здатні відновлюватись під наметом насаджень, незважаючи на небагаті лісорослинні умови.Значні запаси деревини у першому ярусі насаджень вказують на необхідність застосування лісогосподарських заходів, зокрема, вибіркових рубань, для ефективного використання деревного ресурсу та створення належних умов для росту та розвитку дерев другого і третього ярусів з метою формування складних багатоярусних насаджень.