Дослідження проблем впровадження пунктів Кіотського протоколу на мезо- та макрорівні - Lytsur, I.; Hrebenjuk, A. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Відзначено сучасні проблеми щодо імплементації пунктів Кіотського протоколу в Світі. Зроблено порівняння вимог  до країн стосовно зниження небезпечних викидів та фактичне зниження останніх впродовж останніх 20 років. Досліджено причини недієвості окремих положень Кіотського протоколу, а також механізми його гнучкості, які певною мірою опосередковано стали однією з причин його неефективного провадження. Визначено основні перспективи продовження дії Кіотського протоколу, а також принципову необхідність зміни світоглядного курсу розвитку Світу з огляду на необхідність продовження курсу щодо сталого розвитку. Визначено, що без наявності розроблених та схвалених усіма державами механізмів забезпечення дотримання міжнародних зобов’язань, ефективність міжнародних домовленостей буде не достатньо високою.