Закономірності впливу хімічного оброблення поверхні лущеного шпону на властивості шпону та фанери - Bekhta, P.; Tymyk, D. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
Запропоновано хімічні речовини для оброблення поверхні лущеного шпону; досліджено вплив хімічного оброблення поверхні шпону на кут змочування та рН його поверхні; отримано регресійні залежності спресування та міцності фанери на зріз від параметрів оброблення шпону (концентрації та витрати модифікатора, часу пресування); встановлено залежність впливу концентрації та витрати модифікатора на властивості фанери; отримано регресійну залежність спресування та межі міцності фанери на зріз від параметрів пресування (витрати клею, температури, тиску та тривалості пресування). Визначено раціональні параметри хімічного оброблення шпону, які дають змогу забезпечити виготовлення фанери з показниками міцності згідно з вимогами стандартів України за зменшених витрат клею, тиску, температури та тривалості пресування.