Формування та ріст рівнинних букових природних насіннєвих деревостанів у свіжій бучині - Myklush, S.; Myklush, Y. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2017)
За матеріалами повидільної бази даних лісовпорядкування проаналізовано  формування чистих та мішаних букових деревостанів в умовах свіжої грабової та дубово-грабової бучин. Порівняно з 1996 р. площа рівнинних букових деревостанів збільшилась на 14 тис. га та змінилась структура їх лісового фонду. В умовах свіжого груду найбільші площі букових деревостанів зосередженні у свіжій грабовій (22,5%) та дубово-грабовій (75,7%) бучині. Кількість ділянок мішаних деревостанів більш, ніж у два рази перевищує кількість чистих, але за площею та сумарними запасами чистих і мішаних букових лісостанів відмінність не така суттєва. На запаси чистих деревостанів припадає понад 40% сумарного запасу букових деревостанів.До 25-30 років рівнинні букові деревостани переважно характеризуються І класом бонітету, після 30 років інтенсивність їх росту зростає і на віковому проміжку 30-80 років переважають насадження, де бук характеризується Іа та вищими класами бонітету, але пізніше інтенсивність росту чистих і мішаних деревостанів сповільнюється і вони знову характеризуються І класом бонітету. Середній клас бонітету чистих та мішаних деревостанів – Іа,5. Інтенсивне нагромадження запасів в них спостерігається до 80 років, коли досягає 350 м3/га, але їхні запаси є нижчими, ніж у нормальних  деревостанах. Суттєво нижчі запаси досліджуваних деревостанів після 80 років, порівняно з нормальними та модальними деревостанами, свідчать про необхідність кваліфікованого підходу до планування та виконання поступових і вибіркових рубок у букових лісостанах.