Базоване на ГІС-технології прогнозування спалахів комах-хвоєгризів у соснових насадженнях ДП "Кремінське ЛГ" - Meshkova, V.; Borysenko, O. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2017)
Для вдосконалення виявлення та запобігання розвитку спалахів масового розмноження комах-хвоєгризів дуже важливо точно знати перелік виділів, які найпринадніші для цих шкідників. Таку можливість надає бальне оцінювання преференцій цих комах стосовно типу лісорослинних умов і деяких характеристик насаджень. Хоча відомо, що ризик розвитку спалаху зростає, якщо сусідні лісові виділи стають зрубами, згарищами або іншими не вкритими лісом землями, водночас зміни категорії земель сусідніх виділів під час визначення таких преференцій комах-хвоєгризів досі не було враховано через трудомісткість такого аналізу.Метою цього дослідження було прогнозування з використанням ГІС-технологій просторової динаміки осередків комах-хвоєгризів у соснових насадженнях ДП "Кремінське ЛГ" (Луганська область).Під час виконання дослідження використано бази даних ВО "Укрдержліспроект" стосовно ДП "Кремінське ЛГ" станом на 2001 та 2011 рр. Принадність виділів розраховували стосовно найпоширеніших у регіоні  звичайного соснового пильщика (Diprion pini L.) та рудого соснового пильщика (Neodiprion sertifer Geoffr.). До бальної оцінки насаджень кожного виділу включали тип лісорослинних умов, вік деревостану, відносну повноту та частку сосни у його складі. Якщо виділ межував зі зрубом, до оцінки загрози спалаху додавали один бал.Загрозу поширення осередків соснових пильщиків у лісовому фонді ДП "Кремінське ЛГ" оцінили за трьома рівнями – низький, помірний і високий. Відповідні тематичні карти з використанням QGIS 2.18 побудовано для всієї території лісгоспу, а в статті наведено, як приклад, карти стосовно Серебрянського лісництва за варіантами: станом на 2001 та 2011 рр. без урахування та з урахуванням категорії земель сусідніх виділів.Оцінювання насаджень за принадністю для комах-хвоєгризів свідчить, що у лісовому фонді ДП "Кремінське ЛГ" площа з високою загрозою виникнення спалахів рудого соснового пильщика та звичайного соснового пильщика за 2001–2011 рр. зросла на 702,8 та 2004,2 га відповідно. Частка площі осередків рудого соснового пильщика та звичайного соснового пильщика становила 27,5 і 32 % від площі лісового фонду, 42,5 і 49,5 % відповідно від площі соснових насаджень.Площі осередків соснових пильщиків збільшилися переважно внаслідок зменшення відносної повноти насаджень і збільшення кількості виділів, які межують зі зрубами.На прикладі Серебрянського лісництва визначено, що площа соснових насаджень із високою загрозою поширення осередків рудого соснового пильщика зросла за 2001–2011 рр. на 209 і 261,1 га, а звичайного соснового пильщика – на 416,5 і 448,9 га за розрахунками без урахуванням сусідніх виділів та з їхнім урахуванням відповідно.Нагляд за сосновим пильщиками потрібно насамперед здійснювати у виділах із високою загрозою виникнення осередків.