ТЕНДЕНЦІЇ ЗМІНИ ЕКОЛОГІЧНИХ ФАКТОРІВ У ВІДТВОРЕНИХ ПРИРОДНИМ ШЛЯХОМ ЛІСОСТАНАХ ЛЬВІВСЬКОГО РОЗТОЧЧЯ - Mazepa, Vasyl; Krynytska, Olga (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Наведено закономірності зміни основних екологічних факторів за 50-річний період у відтворених природним шляхом лісостанах Львівського Розточчя. Охарактеризовано видовий склад, проективне вкриття, трапляння та рясність трав’яного вкриття. Встановлено, що екологічні фактори у лісостанах змінюються залежно від складу та віку деревостану. Деревостани з перевагою дуба характеризуютьсяменш континентальним кліматом, ніж дубово-соснові деревостани. У лісостанах, відтворених природним шляхом, спостерігається підвищення показника змінності зволоження грунту із зростанням їх віку.Виявлено зникнення за останніх 50 років окремих видів трав’янистих рослин у дубово-сосновому перестійному деревостані