Аналіз продуктивності модифікованих сільськогосподарських тракторів під час транспортування лісоматеріалів - İnanç, Taş; Abdullah Emin, Akay (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
У багатьох країнах світу попит населення і державного сектора на лісоматеріали і послуги, пов'язані з лісом, поступово збільшується. З лісоматеріалів у Туреччині в основному заготовляють круглий ліс внаслідок його високої економічної цінності. З іншого боку, в останні роки спостерігається значне зростання попиту на ділову деревину на внутрішньому ринку. Причиною цього є висока потреба в деревній сировині з боку вітчизняних компаній у галузі виробництва деревних плит. Сільськогосподарські трактори є найширше використовуваним лісозаготівельним обладнанням під час трелювання заготовленої ділової деревини в Туреччині. Сільськогосподарські трактори можуть бути ефективно використані в механізованих лісозаготівельних роботах, особливо для вивезення ділових лісоматеріалів з лісу, після здійснення деяких модифікацій і встановлення додаткових навісних пристосувань.Для невеликих лісозаготівельних підрядників модифіковані сільськогосподарські трактори є доступнішими машинами з погляду початкової покупної ціни і погодинних експлуатаційних витрат порівняно з сучасною лісозаготівельною технікою (наприклад, комбайном, звалювально-пакетувальною машиною, форвардером і т. п.).Методом часового аналізу проаналізовано продуктивність модифікованого сільськогосподарського трактора під час трелювання ділової деревини у повністю завантаженому стані. Крім того, було вивчено вплив відстані трелювання на загальний час циклу і продуктивність. Дослідження проводили у деревостані чорної сосни, розташованому в лісгоспі Афйонкарахісар в Туреччині. У дослідженні відстань трелювання було прийнято як незалежну змінну, були розроблені регресійні моделі для оцінки загального часу і продуктивності при дослідженні транспортування деревини в сідлах, прикріплених до сільськогосподарського трактора. В результаті статистичного аналізу встановлено, що найбільш трудомістким етапом роботи є вивантаження і укладання деревини на майданчику. Встановлено, що збір деревини і її навантаження на трактор є другим за тривалістю етапом. Середня годинна продуктивність трелювальної операції склала 6,06 м3.Результати аналізу також показали, що на продуктивність трелювання деревини істотний вплив виявляє відстань трелювання.