Групово-поступові рубки у сосняках Східного Полісся як важлива складова організації наближеного до природи лісівництва - Zhezhkun, Anatolyi (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2023)
Наведено результати проведення групово-поступових рубок у стиглих соснових деревостанах Східного Полісся України. У перший прийом групово-поступових рубок формували «вікна» діаметром 0,5; 0,7; 1,0 і 1,5 середньої висоти соснових деревостанів. Лісовідновна смуга деревостану, що прилягала до «вікон», становила 0,5 від їхнього діаметра. У «вікнах» вилучали всі дерева, а у лісовідновній смузі – розріджували деревостан до повноти 0,4-0,5. Після проведення рубки восени або навесні проводили сприяння природному поновленню способом розпушування ґрунту дисковими культиваторами або прокладанням борозен плугами. За умови задовільного насіннєношення сосняків у перший рік у «вікнах» відновлювалося від 20 до 190 тис. шт. . га-1 самосіву Pinus sylvestris L. Впродовж наступних 3-5 років залишалося від 13 до 65 тис. шт.. га-1 підросту і 2-7 тис. шт.  га-1 – самосіву сосни звичайної та інших деревних видів, що надавало підставу для проведення наступного прийому групово-поступової рубки.У другий прийом групово-поступової рубки «вікна» розширювали на величину 0,5 від їхнього попереднього розміру та розріджували деревостан у лісовідновній смузі. Зберігали наявний підріст сосни та проводили сприяння природному поновленню. Впродовж першого року після другого прийому рубки відновлювалося від 12 до 72 тис. шт. га-1 самосіву сосни. Найкращу освітленість зафіксовано у північній та східній частинах «вікон», де і зберіглася найбільша кількість самосіву деревного виду. Кількість підросту сосни після проведення другого прийому рубки становила від 8 до 13 тис. шт.  га-1, що було достатньо для призначення кінцевого прийому групово-поступової рубки. У процесі проведення групово-поступової рубки формуються природні  різновікові соснові деревостани мішаного складу зі східчастою зімкненістю лісового намету. Групово-поступові рубки є дієвим лісівничим заходом наближеного до природи лісівництва, що потребує їх поширення у соснових деревостанах Східного Полісся України.