Слід біорізноманіття продукту: теорія і методологія розрахунку - Pelyukh, Oksana; Soloviy, Ihor; Kiyko, Orest; Ilkiv, Mykhailo; Chelepis, Taras; Lavnyy, Vasyl (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2023)
Досліджено теоретичні положення та сутність поняття «слід біорізноманіття», встановлено ключові аспекти методології його розрахунку. Зокрема, розглянуто визначення терміну «слід біорізноманіття» у вітчизняній та зарубіжній науковій літературі. Запропоновано визначати слід біорізноманіття як вплив товару, компанії, людини чи спільноти на глобальне біорізноманіття, виміряний у термінах зміни біологічного різноманіття в результаті виробництва та споживання певних товарів і послуг. Виокремлено та проаналізовано основні підходи  та інструменти розрахунку сліду біорізноманіття. Розглянуто шість основних груп інструментів розрахунку сліду біорізноманіття і встановлено ключові відмінності між ними. Загалом розрахунки сліду біорізноманіття із використанням вищевказаних інструментів базуються на інформації компанії чи підприємства (фінансових даних або/і даних ланцюжка створення вартості), враховуючи географічний, екосистемний контексти або узагальнені (проксі) зв’язки та дотримуються трьохетапної послідовності. Доцільним є застосування сліду біорізноманіття як індикатора для різних секторів і рівнів управління, їх видів діяльності чи ланцюгів постачання, а також для окремого продукту чи споживача. Слід біорізноманіття, як індикатор, може допомогти бізнесу в обґрунтуванні стратегічних підходів, управлінських і технологічних рішень у контексті забезпечення належної екологічної та соціальної відповідальності. Розрахунок сліду біорізноманіття є важливим інструментом збереження екосистем і природних ландшафтів, забезпечення сталого використання ресурсів внаслідок прийняття екологічно відповідальних рішень.