Інформативне забезпечення моделювання біопродуктивності лісів Поліського природного заповідника - Lakyda , Petro; Matushevych , Lubov; Hotsyk , Oleksandr; Sakharuk , Halyna (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2025)
Оцінювання екологічних функцій лісів в умовах глобальної зміни клімату, як інструментарію протидії цим процесам, є нагальною та актуальною проблемою людства. Особливу увагу при цьому приділено природно-заповідним територіям (заповідникам, заказникам), які слугують певними маркерами реакції лісових екосистем на ці зміни. Важливими етапами у процесі дослідження біопродуктивності лісів є збір, агрегування та опрацювання дослідних даних, які б відображали основні таксаційні показники та найбільш типові умови росту деревостанів головних лісотвірних деревних видів. З цією метою для оцінювання біотичної продуктивності деревостанів та моделювання основних екологічних функцій лісів Поліського природного заповідника було використано дані 48 тимчасових пробних площ, закладених у соснових лісостанах досліджуваного об’єкта науковцями кафедри таксації лісу та лісового менеджменту Національного університету біоресурсів і природокористування України. У лісостанах природного походження закладено 20, штучного – 28 тимчасових пробних площ. При цьому використана методика збору дослідного матеріалу П.І. Лакиди, яка передбачає проведення двох видів науково-дослідних робіт: польових лісотаксаційних та лабораторних. Закладені тимчасові пробні площі адекватно описують наявний стан лісів досліджуваного об’єкта.Експериментальний матеріал дав змогу розробити коректні математичні моделі оцінювання компонентів фітомаси модальних соснових деревостанів та їхньої динаміки, і на основі цих моделей оцінити загальні обсяги фітомаси (за фракціями) з подальшим моделюванням основних екологічних функцій лісів досліджуваного природоохоронного об’єкта.