Вплив освітленості на інтенсивність процесу природного поновлення - Vandzhurak , Pavlo; Debryniuk , Iurii; Myklush , Stepan (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2025)
З’ясовано вплив освітленості під наметом букового деревостану на появу самосіву і густоту підросту в умовах чистої вологої бучини Покутських Карпат після проведення першого прийому рівномірно-поступової рубки. Об’єкти досліджень розташовані у лісовому фонді Березівського л-ва філії «Кутське ЛГ», де в межах науково-виробничого стаціонару було закладено секцію у лісостані Fagus sylvatica L. для виявлення впливу рівномірно-поступової рубки на процес природного поновлення. Контролем слугувала ділянка лісостану з такими ж лісівничо-таксаційними показниками, де рубка не проводились. Деревостани природного походження, пристиглі.Проведення першого прийому рівномірно-поступової рубки сприяло суттєвому збільшенню показника освітленості під наметом букового деревостану (з 1,7-2,2 до 11,1-15,0 тис. лк), що інтенсифікувало процес природного поновлення. Здійснення першого прийому рубки у буковому лісостані зі зниженням повноти з 0,94 до 0,72 сприяло збільшенню пропускної здатності намету деревостану з 2,15-2,68 до 13,8-18,7%, що стимулювало збільшення кількості самосіву. Результати наступних обліків самосіву і підросту через чотири і шість років після проведення першого прийому рівномірно-поступової рубки підтвердили позитивний вплив освітленості на інтенсивність проходження процесу природного поновлення, в результаті якого кількість самосіву збільшилась, відповідно, з 0,21 до 9,8 та 12,9 тис. шт.∙га-1, а кількість підросту – з 9,07 до 17,1 та 24,4 тис. шт.∙га-1. Встановлена кількість підросту є суттєво більшою, ніж 15,0 тис. шт.∙га-1, що, згідно з вимогами «Правил рубок…» (2009), дає підставу для проведення другого і заключного прийому рівномірно-поступової рубки.